Καλάθι 0

“ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ”

«Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και συνταγές για να γίνει κανείς συγγραφέας. Αυτό που χρειάζεται είναι 99% ταλέντο, 99% πειθαρχία και 99% δουλειά», Ουίλιαμ Φώλκνερ

Οι Εκδόσεις «Ευγνώμων» ξεκινούν το διαδικτυακό εργαστήρι δημιουργικής γραφής «Εργαστήρι Συγγραφής». Απευθύνεται σε όλες και όλους που αποπειρώνται σε οποιαδήποτε φόρμα γραφής, είτε έχουν εμπειρία είτε όχι. Το εργαστήρι διαιρείται σε 5 δίωρες συναντήσεις και θα διεξάγονται μέσω της εφαρμογής Zoom Meeting.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ;

Είναι η τέχνη του να «γράφεις και να ξαναγράφεις». Ένας άλλος τρόπος να μεταφέρεις τις σκέψεις σου στο χαρτί. Η δόμηση μιας άρτιας πλοκής και μιας αφήγησης που ρέει. Ο λόγος που χαρακτηρίζεται από «ποιητική».  Η σκιαγράφηση ενός ήρωα. Η τέχνη του less is more.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ;

Στην καθεμία και στον καθένα που αγαπά τη γραφή και την έχει ως μέσο έκφρασης. Άλλωστε, είναι γνωστή η ρήση ότι «κάθε γραφή είναι δημιουργική». Δεν υποσχόμαστε ότι μετά το πέρας των μαθημάτων θα γίνεις συγγραφέας. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, θα έχεις κόψει δρόμο στο ταξίδι της γραφής. Θα γνωρίσεις μια νέα οπτική των λέξεων.

ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ;

Κράτησε τη λέξη «εργαστήριο».  Θα κληθείς να γράψεις και να ξαναγράψεις. Να πειραματιστείς σε διάφορες αφηγηματικές/ποιητικές φόρμες. Η γραφή εξελίσσεται εργαστηριακά, όχι σεμιναριακά. Θα γνωρίσεις μόνον την απαραίτητη θεωρία και ύστερα, είσαι ελεύθερος να την απορρίψεις, επενδύοντας στο δικό σου divergent thinking.

Οι συναντήσεις θα λάβουν χώρα μέσω ίντερνετ, από την πλατφόρμα Zoom, και ύστερα θα αποστέλλονται εφάμιλλες σημειώσεις προς τους συμμετέχοντες. Kάθε εργαστήριο έχει διάρκεια περίπου 2 ωρών.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ:

 1. Ήρωας/χαρακτήρας: Σκιαγραφώντας τους πρωταγωνιστές.
 2. Υπόθεση-Πλοκή: Τεχνικές-στάδια δόμησης.
 3. Αφήγηση-διάλογος: Less is More.
 4. Ποίηση: Η αξία της λέξης.
 5. Γράφοντας παιδικό-νεανικό μυθιστόρημα.
 6. Review: Η περίπτωση του Domestic Noir.
 7. Writers Coaching: Από τη δημιουργία στην έκδοση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο από τις 10:00 – 12:00 π.μ.

 1. Χαρακτήρας & Πλοκή, Σάββατο 8/5/2021
 2. Αφηγηματικές Τεχνικές, Σάββατο 15/5/2021
 3. Review: Διήγηση μικρής φόρμας, Σάββατο 22/5/2021
 4. Ποίηση, Σάββατο 29/5/2021
 5. Writers Coaching, Κυριακή 30/5/2021

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Λιθοξοΐδης Στέλιος

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Στέλιος Λιθοξοΐδης γεννήθηκε το 1993 στην Αθήνα. Είναι δάσκαλος και εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση. Οι μεταπτυχιακές του σπουδές αφορούν, πρώτον, τη Δημιουργική Γραφή και δεύτερον, τις Επιστήμες της Αγωγής, με εξειδίκευση στα ζητήματα ιστορίας, ιστορικής εκπαίδευσης και εκπαιδευτικής πολιτικής. Είναι βραβευμένος, μεταξύ άλλων, από το Δίκτυο Δημιουργικής Γραφής και από τις κυπριακές Εκδόσεις Ευγνώμων. Από όλες τις δράσεις του πάντα προκρίνει την ομάδα δημιουργικής γραφής και την παιδική/εφηβική ομάδα παραγωγής ταινιών μικρού μήκους στη Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας, των οποίων ομάδων είναι ιδρυτής και επιστημονικός υπεύθυνος. Συντονίζει εργαστήρια δημιουργικής γραφής στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στις Η.Π.Α. Έχει εκδώσει τη συλλογή διηγημάτων «Τεχνική Ποινή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Έχει επιμεληθεί την ποιητική συλλογή «Στιχουργήματα» (Καραφώτης Πασχάλης, εκδ. Black Rows) και τους «Φλωρινανθούς» (συλλογικό, εκδ. ΔΚΒΦ Βασιλικής Πιτόσκα). Τέλος, αποτελεί καλεσμένο εισηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.  

Εξασφάλισε τη θέση σου ΤΩΡΑ!
Κόστος συμμετοχής: €99

Τελευταία ημέρα εγγραφής 4/5/2021.

Θα δοθεί Πιστοποιητικό Παρακολούθησης.