Καλάθι 0

Ελένη Έκτoρος Συγγραφέας

Η Ελένη Έκτορος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκωσία το 1981. Σπούδασε Επιστήμες της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αυτό που ονειρευόταν πάντα. Εργάστηκε για έξι χρόνια σε δημοτικά σχολεία της Πάφου και έπειτα ξεκίνησε, παράλληλα με τη διδασκαλία, τις μεταπτυχιακές σπουδές στο πρόγραμμα της «Ανάπτυξης Αναλυτικών Προγραμμάτων και Διδασκαλίας» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Με την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού της, εντάχθηκε στην ομάδα των μάχιμων εκπαιδευτικών, που συνεργάστηκαν με αξιόλογους επιστήμονες για την αναμόρφωση των Αναλυτικών Προγραμμάτων για το μάθημα των Ελληνικών της Δημοτικής Εκπαίδευσης της Κύπρου. Οι εμπειρίες αυτές συνέβαλαν στην κατάκτηση σημαντικών γνώσεων γύρω από την κατανόηση και παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου σε κάθε μαθησιακή βαθμίδα της δημοτικής εκπαίδευσης.

Η πολυετής διδασκαλία στην Α’ τάξη, ώθησε τη συγγραφέα να γράφει πολλά παραμύθια, τα οποία χρησιμοποιούσε στη διδασκαλία, ώστε να την κάνει πιο παιγνιώδη και διασκεδαστική. Έτσι, παραμύθια, σενάρια και φανταστικοί ήρωες εισέβαλλαν καθημερινά στην τάξη και αλληλεπιδρούσαν με τα παιδιά, με αποτέλεσμα την ποιοτική βελτίωση της μάθησης.

Όταν ήρθαν στον κόσμο τα δίδυμα κορίτσια της, η Μιχαήλια και η Αντιγόνη, η μυθοπλασία έγινε αναγκαιότητα! Πέρα από την ανάγνωση παραμυθιών διαφόρων συγγραφέων, πολύ συχνά τα κορίτσια ζητούσαν τα παραμύθια της μαμάς. Άλλοτε, επινοήσεις της στιγμής γίνονταν παραμύθια για καληνύχτα και σε άλλες περιστάσεις, όπως η οργάνωση του πάρτι γενεθλίων, επιστρατευόταν η δημιουργική γραφή για να δημιουργηθεί το παραμύθι – δώρο στους καλεσμένους – που είχε ανάλογο θέμα με αυτό του πάρτι!

Φυσικά, όλα τα παραμύθια της συγγραφέως είναι εμποτισμένα με την ευαισθησία γύρω από τη διαφορετικότητα, την ενσυναίσθηση, την αγάπη προς όλα τα πλάσματα του Θεού και διαπραγματεύονται τις αξίες και το πραγματικό νόημα της ζωής. Και ο λόγος είναι γιατί η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, για τα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών και ατόμων με αναπηρία, αποτελεί πρωταρχικό της σκοπό μετά την γέννηση των κοριτσιών της.