Α’ Δημοσιογραφικά Βραβεία της ΕΑΚ ~ Τιμητική Διάκριση για το παραμύθι “Μια Νεράιδα στο Δασάκι” του Αντώνη Κατσαρού

Σε μία λιτή και όμορφη τελετή διεξήχθη η εκδήλωση για τα Α’ Δημοσιογραφικά Βραβεία της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ), στο Ολυμπιακό Μέγαρο την Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2020

Η τελετή ανέδειξε το υψηλό επίπεδο της αθλητικογραφίας στη χώρα μας και τις πολύπλευρες δυνατότητες των δημοσιογράφων του αθλητικού ρεπορτάζ.

Η τελετή βράβευσης, την οποία παρουσίασε η Τράπεζα Κύπρου, ήταν λιτή και περιεκτική, με τους εννέα δημοσιογράφους που κέρδισαν την πρωτιά στις επτά κατηγορίες να απολαμβάνουν τη στιγμή τους και να δείχνουν ιδιαίτερα συγκινημένοι, αφού, ως επαγγελματίες, ανήκουν σε έναν χώρο όπου συχνά δέχονται κριτική και όχι έπαινο.

Την τελετή τίμησε με την παρουσία του ο έντιμος Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ενώ παρευρέθηκαν ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας επί Θεμάτων Αθλητισμού κ. Φοίβος Ζαχαριάδης, ο γενικός γραμματέας της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Στρατηγός Χαράλαμπος Λόττας, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου κ. Γιώργος Φράγκος και το μέλος του Δ.Σ. του ΚΟΑ κ. Κωστάκης Κουκκουλής.

Τον δικό του χαιρετισμό μέσω βίντεο έστειλε από την Ιταλία ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Αθλητικού Τύπου (AIPS) κ. Τζιάνι Μέρλο, ο οποίος συγχάρηκε την ΕΑΚ για την πρωτοβουλία και τόνισε τη σημασία τής ανάδειξης του αξιόλογου έργου της αθλητικής δημοσιογραφίας, κάτι που έγινε φανερό και από τα αντίστοιχα βραβεία που διοργανώνει από το 2019 η AIPS.

Στην τελετή, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά μέσω live streaming, παρευρέθηκαν αυστηρά 50 άτομα, ακολουθώντας όλες τις οδηγίες για προστασία από τον COVID-19, όπως αποστάσεις και χρήση μάσκας.

Ο Υπουργός κ. Προδρόμου τόνισε ότι τα Δημοσιογραφικά Βραβεία θα δώσουν «κίνητρα για περαιτέρω αναβάθμιση της εργασίας των αθλητικογράφων », ενώ ευχήθηκε όπως «η εκδήλωση γίνει θεσμός, όπως και η άλλη σημαντικότερη τελετή της ΕΑΚ, η Γιορτή των Αρίστων».

Οι νικητές των Α´ Δημοσιογραφικών Βραβείων

Τα έπαθλά τους παρέλαβαν οι εννέα νικητές των επτά κατηγοριών.

«Φωτογραφία Ποδόσφαιρο»: Σάκης Σαββίδης

Για τη φωτογραφία όπου ο διαιτητής Λεόντιος Τράττος δείχνει κίτρινη κάρτα σε ποδοσφαιριστή της ΕΝΠ.

«Φωτογραφία Σπορ»:Ανδρέας Ιακώβου

Για τη φωτογραφία με τίτλο «Οι Άνθρωποι πίσω απο τους Αθλητές».

«Συνέντευξη»: Μιχάλης Μιχαηλίδης, Ανδρέας Κάτσιης (δημοσιογράφοι), Θεοδώρα Ιακώβου (φωτογράφος)

Για τη συνέντευξη στο city.com.cy της Ολυμπιονίκη Άντρης Ελευθερίου, της συζύγου της Dyana και της κόρης της Μαρίας.

«Αρθρογραφία»: Χάρης Μιλτιάδους

Για το θέμα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πολίτης» με τίτλο «Το μονάκριβο φυλακτό στην άκρη του κόσμου: Το Ποδόσφαιρο».

«Web TV»: Πάνος Λάρκος

Για την εκπομπή του για το LarnakaSports.com με τίτλο «Interview On The Go με συνέντευξη στο αυτοκίνητο, με τον δήμαρχο Λάρνακας Αντρέα Βύρα».

«Έρευνα»: Κώστας Πραξιτέλους

Για την έρευνά του με τίτλο «Ο Αθλητισμός στην Κύπρο το 1955-1959».

«Αφιέρωμα»: Άντρη Κασάπη

Για την εκπομπή-αφιέρωμα στο ΡΙΚ με τη συνέντευξη του προπονητή του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια των ΗΠΑ Πέτρου Κυπριανού.

Τιμητικές βραβεύσεις

Επιπλέον, οκτώ δημοσιογράφοι, μετά από απόφαση του Δ.Σ. της ΕΑΚ, τιμήθηκαν για το αξιόλογο δημοσιογραφικό έργο που παρήγαγαν τον τελευταίο χρόνο. Πρόκειται για τους πιο κάτω:

* Δημήτρη Γιόκκα, για τη συγγραφή του βιβλίου «Ύμνος στην Ταχύτητα».

* Βόρι Καραγιάννη, για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ «Διασχίζω τον κόσμο και φλέγομαι».

* Αντώνη Κατσαρό, για τη συγγραφή του βιβλίου «Μια Νεράιδα στο Δασάκι».

* Φάνη Μακρίδη, με αφορμή τη διενέργεια της δημοσιογραφικής έρευνας με τίτλο «Εταιρείες παρακολουθούν πολίτες και πωλούν κατασκοπευτικές συσκευές».

* Φρίξο Μασούρα, για τη συγγραφή του βιβλίου «The Ballad of James Tig».

* Στέλιο Παπαμωυσέως, για τη συγγραφή των βιβλίων «Κορυφαίων Αναμνήσεις» (Τόμος Α και Β).

* Πάμπο Στυλιανού, για τη συγγραφή του βιβλίου «1948 – Η αλήθεια για τη μεγάλη ρήξη».

* Παναγιώτη Φελλούκα, για τη συγγραφή του βιβλίου «Γιαλούσα 1974, με τα μάτια ενός παιδιού. Εγκλωβισμένος, τίτλος τιμής».

Η ΕΑΚ ιδρύθηκε το 1973 και αποτελεί το θεσμοθετημένο όργανο εκπροσώπησης των δημοσιογράφων του αθλητικού ρεπορτάζ στην Κύπρο. Από το 1974 η ΕΑΚ έχει το προνόμιο να διοργανώνει τη Γιορτή Αρίστων, που αποτελεί τη σημαντικότερη αθλητική τελετή βράβευσης στην Κύπρο και η οποία διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ).

Από όλους εμάς στις Εκδόσεις Ευγνώμων θερμές ευχές για επιτυχίες και ανέλιξη!

Αντώνη μου, είμαστε περήφανοι για εσένα! Συγχαρητήρια! Και πάντα εις ανώτερα!

« Νέα κυκλοφορία ~ 22 Μέρες Ζώντας Μέσα Σε Ευγνωμοσύνη
“Το Παιχνίδι Των Σκιών” Εξαντλήθηκε και Επανακυκλοφορεί! »